fabrik

Kuskit ja kartturit

Lauri ”Luumu” Pesonen
OLAVI UUSIVIRTA
Epämääräinen luumuilija, joka harvoin katsoo silmiin. Hänestä saa vaiteliaan vaikutelman, mutta kun hän puhuu, sanat tulevat nopeina ja töksähtelevinä ryppäinä, hieman konemaisesti. Muistuttaa tyyppinä ”kemialtaan” Kimi Räikköstä. Ulkomuotoa leimaavat amisviikset ja pulisongit. Luumu ei ole mikään järjen jättiläinen ja komiikan taju häneltä puuttuu tyystin, mikä ei tietenkään sulje pois tahattoman komiikan mahdollisuutta.
Seppo ”Sladi” Pesonen
HEIKKI SILVENNOINEN
Sladi on ylivoimainen ”Äijä”. Mikään mahti maailmassa ei säpsäytä tätä kaiken nähnyttä automiestä. Sladi kokee olevansa elämänsä aallon pohjassa. Autokoulun pitäminen on pahinta, mutta siihenkin hän suhtautuu väsyneen lakonisesti. Lähestyvä kilpailutapahtuma ja autoja pelkäävä Sirkku mullistavat miehen elämää, ja kukkaa pukkaa maa routainen.
Suko
PETER FRANZEN
Suko on elähtänyt kopio John Travoltan Grease elokuvassa lanseeraamasta tyypistä. Suko on vittumaisen salaviisas, ja hänen terävä satiiripiikkinsä on hyvässä terässä. 50-lukulaiseen tyyliin iskee railoa jatkuvasti suupielessä roikkuva tikkukaramelli, jota Suko käyttää monenlaiseen demonstrointiin elokuvan aikana. Sukolla on tietoinen rooli, eikä hän luovu siitä mahdottomassakaan tilanteessa.
Aija
LAURA BIRN
Aija ja Luumu ovat huvittavalla tavalla samanlaisia hahmoja. He puhuvat täysin samalla tavalla monotonisesti jankaten, eikä kummallakaan ole kovin syvällistä otetta elämään. Perustarpeet ovat päällimmäisinä ja suhde seksiin samalla tavalla arkista kuin purkkikeitto nälkäiselle. Aija vähät välittää ulkonäöstään, ja hänen kuittailunsa on tarkka ja illuusiotonta. Vain Luumun unelmissa Aijasta kuoriutuu maailman luokan kaunotar.
Puupponen
TOM PETÄJÄ
Puupponen on Sukon apulaismekaanikko. Läheisimpänä työtoverina Puupponen saa tuntea Sukon huitaisut ja vedätykset päivittäin. Puupponen tulee töihin polkupyörällä ja hänellä on äidin laittamat eväät. Puupposen hahmossa on annos surumielistä runoilijaa. Puupponen ei ole ruudinkeksijä, mutta sitkeä ajattelija.
Pekkarinen
KAI HYTTINEN
Pyörätuoliin itsensä kolaroinut entinen huippukuski. Intohimoinen ja lyhytjänteinen kuumakalle on koettanut taltuttaa itsensä konttoristiksi, mutta veri vetää käytännön hommiin, autojen kimppuun. Vammautuneen miehen tragiikka pilkahtaa silloin tällöin, mutta Pekkarinen kuittaa homman mustalla huumorilla, ja nauraa jylisevän naurunsa päälle.
Raimo ”Runki” Pettersson
SAKARI KUOSMANEN
Runki on Sukon sukulaishahmo, ja ennen kuin hänet elokuvassa nähdään, Suko on luonnehtinut hänet monilla uskomattomilla tarinoillaan aivan alan kurkoksi. Runki on omastakin mielestään vastustamaton naistenmies. Runkin sisääntulo elokuvan puolivälissä on hänen maineensa omaavalle miehelle kiusallinen. Viimeistään karaokebaarissa Runki näyttää ”mistä se tipi pissii”. Kaiken edellisen lisäksi Runki on suuresti ihailtu mekaanikko ja viritysmestari.
Susa
EEVA LITMANEN
Susa on tahtoihminen. Susan tahto on, että elämä on ihanaa. Hänen luonteensa on valoisa kuin hänen vetyperoksiditötterönsä auringossa. Susa näkee kaikessa uuden mahdollisuuden. Miehet tulevat hänen ”Paratiisi”-kahvilaansa kuin soltut sotilaskotiin; Susan hillomunkit ovat tainnuttava elämys. ”kaukana kavala maailma”
Sirkku
SATU SILVO
Sirkku on säntillinen ja tiukassa paketissa oleva virkanainen, joka on joutunut elämässään ensimmäisen suuren ja kontrolloimattoman asian eteen: hänen on pakko hankkia ajokortti. Sirkun autojen pelko ja estoisuus miesten seurassa ovat yksi ja sama asia. Autokoulu ja Sladi saavat Sirkusta irralleen yllättäviä voimia. Hän on todella ihminen, joka menee elokuvan aikana nollasta sataan.
Stumppi
MIKA NUOJUA
Stumppi on Napoleon kompleksista huumorinsa ammentava hahmo. Tähän ”maakunnallisesti merkittävään” rallikuskiin on pakattu pieneen tilaan kaikki machokulttuurin naurettavuudet. Narsismi kukoistaa toivottomissakin tilanteissa. Stumppi on luuseri, jota ei tee mieli sääliä edes suurimman tappion hetkellä.
Ukko-Torppo
HEIKKI NOUSIAINEN
Ukko-Torppo on elämäänsä tyytymätön liikemies ja miljonääri. Ikä on tuonut hänen käytökseensä sekä haparoivaa otetta, että joustamatonta kiukkua. Ukko-Torposta saa vaikutelman, että hän pamahtaa kappaleiksi hetkellä minä hyvänsä. Vastikään tapahtunut ”vallanvaihto” Ukolta Juniorille on kuin aristava arpi. Juniorin holhoava suhtautuminen lisää Torpon sisäistä painetta.

Lisäksi rooleissa mm.

 • TORPPO-JUNIORI (ANTTI VIRMAVIRTA)
 • LEIVO (HANS STIGZELIUS)
 • PÄÄSELOSTAJA LEVANTO (JANNE REINIKAINEN)
 • TAKALA (AAKE KALLIALA)
 • KARPPINEN (ISMO APELL)
 • POLIISI 1 (HANNU VIROLAINEN)
 • POLIISI 2 (JOUKO RUMMUKAINEN)
 • GORILLA 1 (REIJO "DINO" KARTTUNEN)
 • GORILLA 2 (JARI "CYDE" HYTTINEN)
 • LUUMUN ÄITI (MARJA-LEENA GRÖHN)
 • LUUMUN ISÄ (OLLI-KALLE HEIMO)
 • NUORISOVANKILAN TÄTI (MARJA TOHKANEN)
 • AUTOKOULUPOIKA (TOPI RAULO)
 • KATSASTAJA/KUULUTTAJA/MEKAANIKKO (JANNE KINNUNEN)